Doe de gratis dakcheck
Zonnepanelen > Micro omvormers of centrale omvormer, wat is beter?
Micro omvormers of centrale omvormer, wat is beter?
Bij de aanschaf van zonnepanelen heb je de keuze uit micro omvormers per paneel of een centrale omvormer (string omvormer) met eventueel optimizers per paneel. Wij leggen je graag de verschillen tussen deze systemen uit, en waar je op moet letten om de juiste keuze te maken voor het type omvormer.
Micro omvormers of optimizers

Micro omvormers zorgen er net als optimizers voor dat je zonnepanelen individueel optimaal presteren (opwekken) bij schaduwval of verschillende orientatie/hellingshoeken. Een systeem met optimizers is goedkoper, maar micro omvormers hebben een aantal belangrijke voordelen op het gebied van veiligheid en levensduur/garantie.

Zonnepanelen met micro omvormers
Zonnepanelen met micro omvormers


De voordelen van micro omvormers

Met micro omvormers is er geen centrale omvormer binnen nodig, geen hoog voltage gelijkstroom over je dak (iedere micro produceert 220V wisselstroom), de opwekking start eerder bij bewolkt weer en de levensduur is langer. Hiermee zijn micro omvormers een veiliger systeem bij calamiteiten en kan je rekenen op langere garantie (25 jaar op micro omvormers, 10 jaar op meeste string omvormers).

De nadelen van micro omvormers

Belangrijkste nadeel van micro omvormers versus optimizers is de prijs: Een zonnepanelen systeem met micro omvormers is ca. 40-50 euro duurder per paneel ten opzichte van een systeem met optimizers. Verder is het belangrijk om de maximale output van de micro omvormer te checken, om te voorkomen dat de opwekking van het paneel wordt "afgetopt" op de beste momenten van de dag.
Enphase IQ8MC micro omvormer
Enphase IQ8MC micro omvormer


Maximale output van micro omvormers en wattpiek vermogen van zonnepaneel

Verschillende types micro-omvormer hebben een verschillende maximale output (in VA of Watt, dit betekent hetzelfde). Zo levert de IQ8Plus max 300W, de IQ8M max 330W en de IQ7A max 365W output.

Als vuistregel kan je controleren of het maximale vermogen niet onder de 70-75% (bij ;anelen vol op zuid) van het Wattpiek vermogen van de zonnepanelen ligt. Bij panelen op (zuid-)oost of (zuid-)west is 60-70% van het Wattpiek vermogen voldoende, om zeker te weten dat niet of nauwelijks opwekking wordt "afgetopt" op de mooiste momenten van het jaar. Een zonnepaneel haalt namelijk in Nederland nooit het bij ideale omstandigheden gemeten Wattpiek vermogen.
Nuvanhetgas BV
Pastoriestraat 53
7721 CV Dalfsen
KvK 88347966

0529-799039
InstallQ erkend warmtepomp installateur
Aangesloten bij Techniek Nederland
ISSO gecertificeerd