Doe de gratis dakcheck
Zonnepanelen > Afbouw salderingsregeling en eigen gebruik zonnepanelen
Afbouw salderingsregeling en eigen gebruik zonnepanelen
De salderingsregeling voor zonnepanelen wordt mogelijk afgebouwd. Zijn zonnepanelen nog interessant zonder salderen, en wat betekent dit voor je energierekening?
Wat is salderen?

Met de salderingsregeling mag je stroom die je gebruikt als de zon niet schijnt, wegstrepen tegen "ongebruikte" stroom die je opwekt op een zonnige dag.

Zonnepanelen wekken het meeste op rond de middag, maar de meeste huishoudens verbruiken dan weinig stroom. Je levert dan overdag dus opgewekte stroom terug aan het net, en als je 's avonds verbruik je stroom van het net.
Opwekking zonnepanelen, eigen gebruik, teruglevering en consumptie met en zonder salderen
Opwekking zonnepanelen, eigen gebruik, teruglevering en consumptie met en zonder salderen

De salderingsregeling verplicht energieleveranciers om alle teruggeleverde stroom in mindering te brengen op verbruikte stroom, terwijl zij de teruggeleverde energie tegen lagere prijzen moeten verkopen (als er veel aanbod is) en de verbruikte energie duur moeten inkopen (als er veel vraag is). Door dit salderen maken energiebedrijven dus kosten, die ze moeten doorberekenen in hun prijzen (tot 2023 aan iedereen, maar vanaf dit jaar brengen de eerste energiebedrijven deze kosten in rekening bij klanten die terugleveren).

De salderingsregeling is in 2004 ingevoerd om de aankoop van zonnepanelen te bevorderen. Inmiddels hebben ruim 2 miljoen woningen zonnepanelen, en zijn de kosten laag genoeg voor een goed rendement ten opzichte van andere investeringen, ook zonder salderen. Daarom wilde het kabinet Rutte 4 deze salderingsregeling vanaf 2025 tot 2030 stapsgewijs afbouwen. Of dat doorgaat is met de nieuwe verkiezingen nog onzeker.


Wat betekent afbouw van de salderingsregeling voor je energierekening?

Zonder salderen betaal je nog steeds niet voor het deel van de opgewekte energie dat je direct gebruikt (dwz eigen gebruik van opgewekte stroom). Maar je verbruik in de avond en winter kan je niet meer compenseren met teruglevering op een zonnige dag. Het loont dan dus om dit eigen gebruik te verhogen, door zoveel mogelijk apparaten aan te zetten op momenten dat de zon schijnt. Hiermee help je ook de problemen van netcongestie (te veel belasting op het net op piekmomenten) tegen te gaan.

Je energierekening zal bij het afbouwen van de salderingsregeling hoger worden, omdat je meer verbruik zal moeten afrekenen, wat nu onder saldering tegen opwekking overdag wordt weggestreept. Hoeveel hoger, hangt af van je eigen gebruik op momenten dat de zon schijnt, en de hoogte van je verbruik op momenten dat de zon niet schijnt.

Zijn zonnepanelen nog interessant bij afbouw van salderen?

Met zonnepanelen wek je je eigen stroom op, en dat blijft altijd interessant. Je voorziet met zonnepanelen direct in je eigen gebruik en krijgt een vergoeding voor opgewekte stroom die je niet gebruikt. Met dynamische tarieven (energieprijzen per uur) zul je bovendien nog steeds een goede terugleververgoeding krijgen, omdat je bij dynamische tarieven altijd je verbruik en teruglevering afrekent op het uur dat je verbruikt of opwekt, tegen de dan geldende marktprijs zonder prijsopslag / terugleverkorting van de energieleverancier.

De terugverdientijd op zonnepanelen is wel degelijk langer zonder salderen, maar nog steeds korter dan 10 jaar gerekend met 30-40% eigen gebruik (wat realistisch is). Dat betekent 10% rendement op je investering met weinig risico, plus stijging woningwaarde. Nog steeds een duurzame investering met hoog rendement.
Nuvanhetgas BV
Pastoriestraat 53
7721 CV Dalfsen
KvK 88347966

0529-799039
InstallQ erkend warmtepomp installateur
Aangesloten bij Techniek Nederland
ISSO gecertificeerd